Svet Cveca

Sajt meni
Kategorije
Kaktusi [2]
Orhideje [1]
Bonsai [1]
Palme [1]
Ukrasno grmlje [39]
Ukrasna trava [9]
Poljsko cvece [1]
Trava [1]
Aranziranje [3]
Ikebane [0]
Suvo cvece [1]
Kucno cvece [22]
Bastensko cvece [108]
Saveti [6]
Prijatelji Sajta
Sokobanjski Mali Oglasi
Statistika
eXTReMe Tracker

Online: 1
Gosti: 1
Clanovi: 0
Pocetna » Svet Cveca » Saveti

Saveti za suvo cvece
 
Saveti za suvo cvece
 
 
 
 
Suvo cvece i susenje
 
Najjednostavniji nacin susenja je na vazduhu. Od ubranih biljaka formirati manje bukete, ne preguste, vezati ih i okaciti da vise okrenuti naopako. Mesto susenja treba da je suvo, toplo, provetreno, udaljeno od suncevih zraka koji mogu ostetiti boju cveta. Treba izbegavati kuhinjski prostor gde, po pravilu, ima pare od kuvanja sto otezava proces susenja. Takodje, izbegavati garaze jer u njima moze biti prisutan miris benzina i budji. Okaceni buketi treba slobodno da vise, da imaju vazduha sa svih strana, tj. da ne budu smesteni uz zid.

Biljke se mogu susiti i u rerni.
Za one koji ne žele da cekaju danima, recept je - susenje za nekoliko sati u pecnici. Grancice treba rasiriti i rasporediti u rerni na papiru za kolace, a temperaturu podesiti na najslabije. Vrata treba odskrinuti. Posle 1 sat proveriti biljke. Po potrebi okrenuti svaku. Njihova boja treba da ostane zelena. Paziti da se ne presuse, jer ce pozuteti. 

Isti, instant efekat se može dobiti susenjem u mikrotalasnoj rerni.
Grane razdvojiti i postaviti izmedju 2 lista kuhinjskog papira. Aparat ukljuciti na 1 minut na slabu temperaturu. Nakon toga proveriti jesu li suve i one koje jesu zameniti novim, svezim biljkama. Postupak ponoviti na 20 sekundi. Nastaviti sa procesom dok se ne osusi sve.


Konzervacija uz pomoc glicerina
Velike, drvenaste biljke (lavanda, ruzmarin, eukaliptus, ruza, hortenzija, zalfija) mogu se preparirati u mesavini glicerina i vode. Vrhove grana staviti u veliku posudu napunjenu do visine od 5 cm sa 2 dela vruce vode i 1 delom glicerina. To smestiti na toplo, svetlo mesto i proveriti posle 24 sata. Dodati glicerin i vodu toliko da stabljike budu uronjene kao u pocetku. Ovo ponavljati sledece 3 nedelje. Nakon toga, iseci vrhove, obrisati visak ulja sa listova i biljke upotrebiti po zelji.

Susenje uz pomoc deksikanata
Mozda su najlepsi buketi nacinjeni od biljaka susenih na ovaj nacin. Tajna je u silikatnom gelu, vrsti soli nacinjenoj specijalno za ovu svrhu.
Postupak je sledeci: Svaki cvet se odseca, odvaja od drske i kaci floralnom zicom koja se postavlja kroz sredinu cveta. U kartonsku kutiju (npr. od cipela) stavi se sloj deksikanta, preko toga ide cvece umoceno u silikatni gel. Cvece se polozi ravno, bez dodirivanja latica, a preko toga se stavi opet sloj soli. Tako se redovi redjaju i na kraju se opet posipa gel. Sledi poklopac i smestanje na toplo i suvo mesto. Provera se vrsi posle 7 dana. Bilje je suvo tek kad je krto i susti pod prstima. Nakon toga svaki cvet treba dobro otresti od silikatnog gela. 

Prezervacija biljaka je moguca i pomocu boraksa ili soli. Postupak je isti kao kod upotrebe silikatnog gela, jedino što cvece gubi na intenzitetu boje.
 
Cvetovi vrtnog smilja su najlepši ako ih odrežete pre nego što se rascvetaju. To jedino ne važi za mrežicu koju treba ubrati tek kad se cvetici potpuno otvore.
Ostale biljke koje se koriste za ukras kao osušene:
Lunaria annua
Clematis vitalba
Physalis alkekengi 
Hydrangea macrohylla
Nigella damascena
Eryngium
Gypsophila paniculata
Dictamnus albus
Ruta graveolens
Crassulaceae
Sedum album
Briza media
Papaver rhoeas
Papaveraceae
Allium schoenoprasum
Trifolium arvense (Fabaceae)
Eriophorum
Tanacetum vulgare
Cirisium
Melica ciliata
I druge....
 
 
 

Kategorija: Saveti | Dodao/la: Gaga (2011-08-04)
Pregledi: 3822 | Tagovi: Saveti za suvo cvece | Ocena: 0.0/0
Svi komentari: 0
Samo registrovani clanovi mogu ostavljati komentare.
[ Registracija | Uloguj se ]
Login forma
Reci prijatelju
SocialTwist Tell-a-Friend
Pretraga
Favoriti

  • Counter
    free counters

    >> POVRATAK NA VRH STRANE <<


    Copyright dsPeki © 2019
    Website builderuCoz