Svet Cveca

Sajt meni
Kategorije
Kaktusi [2]
Orhideje [1]
Bonsai [1]
Palme [1]
Ukrasno grmlje [39]
Ukrasna trava [9]
Poljsko cvece [1]
Trava [1]
Aranziranje [3]
Ikebane [0]
Suvo cvece [1]
Kucno cvece [22]
Bastensko cvece [108]
Saveti [6]
Prijatelji Sajta
Sokobanjski Mali Oglasi
Statistika
eXTReMe Tracker

Online: 1
Gosti: 1
Clanovi: 0
Pocetna » Svet Cveca » Saveti

Aprilska prihrana biljaka
 
Aprilska prihrana biljaka
 
 
 

Šta vam kaže biljka kad lišće menja boju, kad uspori rast, kad se list uvija, a vrhovi suše, opadaju cvetovi i listovi? Da biste naučili jezik biljaka, morate poznavati osnove fiziologije i ishrane biljaka. Ako ima žutila na starijem, donjem lišću, ili se suše ivice , ondaje to znak da joj nedostaju azot, kalijum, fosfor ili magnezijum. Ovakvo stanje može da dovede i do crvenih fleka listovima ili žutih delova između lisnih nerava.

Svi navedeni elementi su takozvani pokretni elementi, što znači da se oni u biljci povlače iz donjih listova u vršne. Svaki od ovih elemenata ima specifičnuulogu u ishrani biljke.Tako azot ulazi u sastav biljnog tkiva i od velikog je značaja za rast biljke. Podstiče razvoj lišća i zeljastih stabljika. Fosfor podstiče razvoj korena i značajno doprinosi ravnomernom razvoju biljke. Ima važnu ulogu u cvetanju, jer podstiče rast i proces oplođavanja.

Kalijum igra suštinsku ulogu u migraciji šećera i formiranju rezervnih organa zato što povećava količinu skroba u krtolama, rizomima, semenu i korenju. Utiče, takođe, na jačinu tkiva, odnosno na čvrstinu stabljika. Za biljke u kući uvek treba da se koristi hranivo bogato ovim elementom.

Ako najmlađe, vršno lišće počinje da žuti i opada, a kod cvetova dolazi do asimetrije, onda nam biljka govori da joj nedostaje neki od sledećih elemenata: gvožđe, mangan, sumpor, bakar, bor ili kalcijum. Ovo su nepokretni elementi u biljci.

Ako biljke pokazuju simptome na mlađem lišću, ali i na starijem pojavom, ako dolazi do asimetrije i sitnolisnosti, onda je to znak nedostatka cinka ili molibdena. Za razliku od drugih gajenih biljaka, cveće se gaji u supstratima bogatim hranljivim elementima i pokazuje često znakove trovanja (fitotoksičnost) od viška hraniva.

Najčešći simptom koji se često sreće na cveću u zatvorenim prostorijama je višak azota usled prekomernog đubrenja hranivom bogatim ovim elementom. On deluje toksično na korenčiće i dolazi do njihovog sušenja, a da nema drugih vidljivih simptoma.Veoma je važno da cveće prihranjujete umereno i redovno.
Po pravilu cveće traži manje azota, jer ga ima dovoljno u bogatom supstratu, pa nemojte preterivati. Bolje promenite ceo supstrat nego da dodajete neka hraniva kad ne znate od čega tačno biljka boluje. Prihranjujte biljke u toku perioda rasta, tj. od proleća do jeseni. Pridržavajte se uputstva proizvođača o koncentraciji. Izbegavajte svako predoziranje koje može dovesti do fitotoksičnosti. Za biljke osetljive na mineralne soli kao što su paprati, palme i orhideje, razblažite sredstvo za prihranu tako što ćete udvostručiti količinu vode, u odnosu na preporučenu koncentraciju navedenu na ambalaži.
 
 
 

Kategorija: Saveti | Dodao/la: Gaga (2011-08-04)
Pregledi: 3943 | Tagovi: Aprilska prihrana biljaka | Ocena: 5.0/2
Svi komentari: 0
Samo registrovani clanovi mogu ostavljati komentare.
[ Registracija | Uloguj se ]
Login forma
Reci prijatelju
SocialTwist Tell-a-Friend
Pretraga
Favoriti

  • Counter
    free counters

    >> POVRATAK NA VRH STRANE <<


    Copyright dsPeki © 2019
    Website builderuCoz