Svet Cveca

Sajt meni
Kategorije
Africke ljubicice [1]
Razno kucno cvece [21]
Prijatelji Sajta
Sokobanjski Mali Oglasi
Statistika
eXTReMe Tracker

Online: 1
Gosti: 1
Clanovi: 0
Pocetna » Svet Cveca » Kucno cvece » Razno kucno cvece

Persijska ciklama
 
 
Persijska ciklama
 
 
 
To je najlepša od onih biljaka koje cvetaju zimi, i najveće je zadovoljstvo za onoga ko je uspe održati. Ipak pokušaj mnogima ne uspe, jer biljka naočigled propadne. Tajna uspeha je u prilagođavanju biljke na uslove u vašem domu.
Kao prvo, držite je stalno u hladnoj sobi, održavajući visok stepen vlažnosti vazduha tako da stoji na podlozi sa mokrim peskom ili da saksija bude obložena vlažnim tresetom. Što je na hladnijem, to će biljka duže trajati. nego stariji tipovi jer su dobijeni pažljivom selekcijom i ukrštajem biljaka pogodnih osobina.
Dobro uzgojena biljka u hladnom mora imati tako čvrsto lišće da na njemu uspravno stoji ako je okrenemo naopačke. Mlitave biljke će u kući brzo propasti.
Ciklama mora imati mnoštvo pupoljaka koji izbijaju iz krošnje. Veličina: najveća veličina je 30 - 38 cm, uključujući i cvetove.
Rast: nakon cvetanja biljke venu. Doba cvetanja: od jeseni do proleća. Seme posejano leti jedne godine daje biljku u cvetu u jesen sledeća godine.
 Miris: samo izvorna vrsta miriše. Svetlo: prija im mnogo svetla ali moraju biti zaštićene od jakog sunca. Najbolje je na istok okrenuta daska.
Temperatura: najbolje je da je danju držite 7 - 15°C, a noću otprilike 5°C. Zato je bolje da bude smeštena u hodniku ili spavaćoj sobi nego u toploj dnevnoj sobi. Leti se može posaditi i u dvorište.
Voda: zemlja mora biti vlažna, ali ne sme stajati u vodi. Uvek zalivajte odozdo da se ne vlaži gomolj. Dok biljka raste i cveta, zalivajte je dvaput nedeljno.
Kad biljka uvene, pustite je da miruje na hladnom mestu, ali gde se ne smrzava. Ređe zalivajte ali ne dopustite da zemlja sasvim isuši.
 Kad se počnu pojavljivati novi listovi, počnite opet češće zalivati i držite je na hladnom i prozračnom mestu. Prehranjivanje: u doba rasta - cvetanja dodajte vodi tečno hranjivo svakih 14 dana.
 
 
 

Kategorija: Razno kucno cvece | Dodao/la: Gaga (2011-07-27)
Pregledi: 1897 | Tagovi: Persijska ciklama | Ocena: 0.0/0
Svi komentari: 0
Samo registrovani clanovi mogu ostavljati komentare.
[ Registracija | Uloguj se ]
Login forma
Reci prijatelju
SocialTwist Tell-a-Friend
Pretraga
Favoriti

  • Counter
    free counters

    >> POVRATAK NA VRH STRANE <<


    Copyright dsPeki © 2019
    Website builderuCoz