Lavanda u kuhinji Nekad vrlo popularan u kulinarstvu, cvijet lavande, ponovno se sve više koristi. Zbog slatkastog mirisa najviše se primjenjuje za deserte, poput sladoleda sa lavandom, krema i kolačića sorbeta i sl. Lavandom se začinjava pečeno meso i riba, a sastavni je dio poznate provansalske mješavine začina. Kao začin mogu se koristiti i mladi lisni izboji. Jednostavan je način primjene oplemenjivanjem šećera kojim možemo kasnije zasladiti čaj ili slastice. Aromatizirati se mogu i ocat i ulje.
Lavanda je svima poznata po ljubičastim cvjetovima u klasu, simbol je sredozemnog vrta. Ova dekorativno dragocjena vrsta dobra je za nisku živicu. Sadi se za živu ogradu u proljeće ili jesen, a osim estetske, ekološke i zaštitne funkcije ima i ljekovitu važnost. S obzirom na bogatstvo boje tvori zanimljiv učinak posadi li se na većoj površini. Ako ju redovito orezujete s vremenom će prerasti u niz gustih aromatičnih manjih grmova. Cvjetovi lavande su također izvrsna paša za pčele, a lavandin med koristi se kao diuretik, a ujedno i kao lijek protiv nadutosti. S takvim širokim spektrom djelovanja oduvijek se smatrala važnom biljkom u vrtu. Danas postoji preko 30 kultivara ove plemenite vrste s raznim bojama cvjetova.