Svet Cveca

Sajt meni
Kategorije
Puzavice [17]
Lale [0]
Dalije [1]
Bozuri [0]
Zumbuli [1]
Muskatle [1]
Ruze [1]
Gladiole [1]
Kala [1]
Narcisi [0]
Razno [85]
Prijatelji Sajta
Sokobanjski Mali Oglasi
Statistika
eXTReMe Tracker

Online: 1
Gosti: 1
Clanovi: 0
Pocetna » Svet Cveca » Bastensko cvece » Kala

Kala Zantedechia
 
 Kala Zantedechia
 
 
  Kale su gomoljaste biljke iz južne Amerike sa cvetovima u obliku klasa obavijenog spatom, odnosno cvetnom laticom u obliku trube. Kale najbolje uspevaju na otvorenom prostoru sa mnogo svetla, ali zaštićenog od podnevnog najjačeg letnjeg sunca. Zantedechia aethiopica je najvišlja od gajenih kala i ima zagasito zelene listove oblika strelice i beli cvet visina biljke je i više od 80 cm. Zantedechia rehmannii ima uže kopljaste listove mestimično prozirne sa ružičastim, crvenim ili krem boje cvetovima. Zantedechia elliottiana ima više srcolike tamnozelene listove sa mestimično prozirnim tačkama i prugama sa zagasitožutim cvetovima.
Na tržištu postoji mnogo hibrida raznih boja i nijansiLeti kale traže mnogo toplote i svetlosti za svoj rast i cvetanje, a u toku zime za vreme mirovanja temperatura treba da je oko 10 stepeni.
  U vreme rasta i cvetanja kale zahtevaju dosta vode pa ih treba obilno zalivati, a nakon cvetanja postepeno smanjivati zalivanje i zasušiti ih kako bi gomolj prešao u fazu mirovanja. Gomolji se u jesen vade i miruju do narednog proleća. Gomolji se najbolje održe u toku zime ako se u jesen stave u saksije sa suvom zemljom, a u proleće se počinje zalivati kako bi kale krenule sa rastom.
  Kale mogu cvetati i u saksijama, ali se preporučuje njihovo presađivanje u baštu u Aprilu ili Maju mesecu. Kale se razmnožavaju odvajanjem mladih gomolja ili se gomolj preseče, ali se tada mora izvršiti dezinfekcija nekim fungicidom ili prašinom drvenog uglja i ostaviti gomolj e da se osuše.
 
 

Kategorija: Kala | Dodao/la: Gaga (2011-07-31)
Pregledi: 3132 | Tagovi: Kala Zantedechia | Ocena: 0.0/0
Svi komentari: 0
Samo registrovani clanovi mogu ostavljati komentare.
[ Registracija | Uloguj se ]
Login forma
Reci prijatelju
SocialTwist Tell-a-Friend
Pretraga
Favoriti

  • Counter
    free counters

    >> POVRATAK NA VRH STRANE <<


    Copyright dsPeki © 2020
    Website builderuCoz