Svet Cveca

Sajt meni
Kategorije
Puzavice [17]
Lale [0]
Dalije [1]
Bozuri [0]
Zumbuli [1]
Muskatle [1]
Ruze [1]
Gladiole [1]
Kala [1]
Narcisi [0]
Razno [85]
Prijatelji Sajta
Sokobanjski Mali Oglasi
Statistika
eXTReMe Tracker

Online: 1
Gosti: 1
Clanovi: 0
Pocetna » Svet Cveca » Bastensko cvece » Gladiole

Gladiole
 
Gladiole
 
 
Rod gladiola je veliki i obuhvata preko 250 divljih vrsta. Sve one nalaze se prirodno rasprostranjene iskljuèivo u Evropi, Africi i Aziji, dok u Americi i Australiji još nisu pronaðene divlje vrste gladiola.
  Divlje vrste gladiola bile su poznate još u starom veku. Njihov znaèaj u to vreme vezivao se za sasvim druga svojstva i osobine gladiole. Tako Theophrast (372 - 287. god. pre naše ere, Grèki filozof i botanièar) navodi da su se kao korov izmeðu žita nalazile gladiole (Gladiolus Segetum) èiji su se gomolji jeli ispeèeni sa brašnom.
  Drugi podatak zabeležio je Plinius Stariji (23 - 79. posle n.e., rimski pisac) koji u svom delu Istorija Prirode navodi da se lukovice vade iz zemlje, suše i koriste za leèenje.
  U srednjem veku gomolje gladiola nosili su robovi i bezemljaši kao amajliju koja ih štiti od povreda i èini ih nepobedivim. O proizvodnji gladiola može se govoriti tek od poèetka 19 veka kada je engleski baštovan Colville uspeo vešistrukim ukrštanjem da proizvede rano cvetajuæe hibride koji se još i danas pod nazivom G. X Colvillei Horst, sa uspehom gaje.
  Zatim belgijski baštovan L. Van Houtte iz grada Genta uvodi 1841 godine krupno cvetne gladiole Gladioulus X Gandavensis, èime poèinje i naglo širenje gladiola.
  1885 god uvezena je iz Afrike Gladiola Primlus, žute boje, koja je ukrštanje sa gladiolom X Gandavensis i sa Gladiolom X Lemoinei dala jednu sasvim novu grupu tzv. Primulinus sa novim bojama kao što su žuta i narandžasta. U daljem razvoju sortiment gladiola prolazi kroz razne faze i nije mogao biti pošteðen ni raznih modnih hirova. Tako su krajem 19 i poèetkom 20 veka naroèito bile tražene sorte sa reckavim obodom cveta.
  Ne tako davno firma Konynenburg & Mark iz Noordwyka u Holandiji proizvela je novu grupu tzv. Butterfly Gladiola koje se odlikuju obilnim cvetanjem i sitnim dobro oformljenim cvetovima velike trajnosti. Posebno su pogodne za rano pospešivanje u staklenicima.
  U naše vreme najviše se radi na daljoj selekciji krupno cvetnih gladiola kojih sada veæ ima više hiljada sorti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
Kategorija: Gladiole | Dodao/la: Gaga (2011-08-03)
Pregledi: 6016 | Tagovi: Gladiole | Ocena: 2.5/6
Svi komentari: 0
Samo registrovani clanovi mogu ostavljati komentare.
[ Registracija | Uloguj se ]
Login forma
Reci prijatelju
SocialTwist Tell-a-Friend
Pretraga
Favoriti

  • Counter
    free counters

    >> POVRATAK NA VRH STRANE <<


    Copyright dsPeki © 2024
    Website builderuCoz