U kineskoj literaturi bonsai se spominje još u X vijeku. Tehnika uzgoja preuzeta je iz Japana.Ova minijaturna stabla mogu da žive i preko 100 godina. Naravno, ovakvi primjerci su prava rijetkost jer je potrebno mnogo truda i umjeća da se dobije takvo malo umjetničko djelo. Zbog toga je njegova cijena opravdano visoka.
Drvo i posuda čine harmoničnu cjelinu u kojoj se oblik, boja i tekstura međusobno nadopunjuju. Nije dovoljno samo posaditi drvo u posudu i sve ostalo prepustiti prirodi jer rezultat neće ličiti na drvo i brzo će uvenuti. Potrebno je u početku ukloniti sve suvišne grančice i dobijeni oblik održavati stalnim orezivanjem. Vremenom dobijate patuljasto drvo koje izleda kao ono u prirodnoj veličini.
Visina drveta može da varira: oko 15 cm - "baby" bonsai, do 30 cm - "ko" bonsai, do 60 cm - "chui" bonsai i do 90 cm - "dai" bonsai.
Za neke, bonsai je hobi, a za neke profesija. U svakom slučaju, dobro uzgojen bonsai uvijek izaziva divljenje, a vlasniku daje status umjetnika.
Zbog svoje velike sposobnosti adaptacije, najčešće se odgajaju sljedeće vrste drveća i grmlja: bor, čempres, kamelija, azaleja, nar, fikus (tropski i mediteranski) i kedar. Listopadne biljke: višnja, šljiva, javor, hrast i kesten, takođe su jako povoljne.
Sve ove biljke omiljene su među uzgajivačima jer su pogodne i za amatere i za profesionalce