Svet Cveca

Sajt meni
Kategorije
Puzavice [17]
Lale [0]
Dalije [1]
Bozuri [0]
Zumbuli [1]
Muskatle [1]
Ruze [1]
Gladiole [1]
Kala [1]
Narcisi [0]
Razno [85]
Prijatelji Sajta
.....
Statistika
eXTReMe Tracker

Online: 1
Gosti: 1
Clanovi: 0
Pocetna » Svet Cveca » Bastensko cvece » Puzavice

Clematis
 
Clematis
 
 
 
 
Mnogi će reći da je klematis (Clematis) ili pavitina broj jedan među penjačicama koje ukrašuju Vašu okućnicu. Svojom bogatom i dugotrajnom cvatnjom može ukrašavati Vaš vrt ili terasu. Pavitina je omiljena vrsta zbog svojih prekrasnih cvjetova koji se neprekidno pojavljuju od lipnja, odnosno od travnja za sorte proljetne cvatnje. Budući cvjeta u isto vrijeme kad i ruže, njihovom kombiniranom sadnjom s pavitinom dobivamo idealnu ljetnu kombinaciju.

Razlikujemo rane sorte koje cvjetaju jednom godišnje, u travnju i svibnju. Nešto su sitnijih cvjetova, ali zato mnogobrojnijih. Drugu skupinu čine sorte koje cvjetaju dva puta godišnje. Prva je cvatnja tijekom svibnja i lipnja, a cvjetovima se okite ponovno u kolovozu i rujnu. Cvjetovi su ovih sorti krupni. U trećoj su pak skupini one sorte koje cvjetaju ljeti, od lipnja do rujna.

Klematis je, kao uostalom i većinu ukrasnog bilja vrlo jednostavno razmnožiti. Moguće je to učiniti reznicama ili grebenicama u proljeće.
 
 
Klematis je biljaka koja voli imati korjen u sjeni. Većina biljke treba imati sunca, ali sam korjen hoće sjenu. To možete učiniti sadnjom kakvog niskog grma, ili zasjenjivanjem sa nekoliko kamenih gromada. Birajte položaje koji su djelomično zasjenjeni, te koji nisu na udaru vjetra. Idealna je sadnja na istočnim ili zapadnim položajima, na tlima koja su bogata organskom tvari.
 
 

Kategorija: Puzavice | Dodao/la: Gaga (2011-07-31)
Pregledi: 2827 | Tagovi: Clematis | Ocena: 4.5/2
Svi komentari: 0
Samo registrovani clanovi mogu ostavljati komentare.
[ Registracija | Uloguj se ]
Login forma
Reci prijatelju
SocialTwist Tell-a-Friend
Pretraga
Favoriti

  • Counter
    free counters

    >> POVRATAK NA VRH STRANE <<


    Copyright dsPeki © 2018
    Website builderuCoz